استخراج بیت کوین در دنیا طی چند سال اخیر به شدت رونق گرفته است و کمتر کسی هست که درباره خرید ماینر و استخراج بیت کوین فکر نکرده باشد. در این مقاله قصد داریم به معرفی بیت کوین و ویژگی های آن بپردازیم.
ارز دیجیتال چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
همانطور که گفتیم، بیت کوین یک ارز دیجیتال است. ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) که از آن با کلمات دیگری مانند رمزارز، ارز مجازی و یا ارز رمزپایه نیز یاد می شود، جدیدترین نوع پول است. کریپتوکارنسیها در حقیقت پول اینترنتی یا آنلاین هستند که با استفاده از تکنولوژی کریپتوگرافی (رمزنگاری) رمزگذاری میشوند و تمام ویژگیهای پولهای رایج را بجز ماهیت فیزیکی دارا هستند. میتوان آنها را با ارزهای دیگر مبادله کرد، با آنها تراکنشهایی که با پول معمولی از طریق بانکها انجام میدهید را انجام دهید، خرید آنلاین انجام دهید و… .
اگر بخواهیم مرور کوتاهی بر تاریخچه پول داشته باشیم می توان گفت که بشر پس از مبادله کالا به کالا، به معامله با چیزی باارزش بالا، به نام "طلا" روی آورد. استفاده از سکه، سپس اسکناس و پس از آن بانکداری اینترنتی و الکترونیکی از راه رسیدند.
به زبان ساده، بیت کوین، یک ارز و پول دیجیتال و همچنین یک شبکه برای پرداختهای مستقیم و بدون واسطه است و واحد اختصاری آن BTC است.
اما چرا بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر، در زمانی نسبتا کوتاه نسبت به سایر پول ها، تا این حد مورد استقبال قرار گرفتند و ارزشی بالا پیدا کردند و هدف از ساخت بیت کوین چه بود؟
چیزی که بیت کوین را از دیگر پولهای پیش از خود متمایز میکند، غیر متمرکز بودن آن است. غیرمتمرکز بودن یعنی اینکه هیچکس نمیتواند به تنهایی کنترل شبکه را در دست داشته باشد و هیچ کس مالک اصلی آن نیست. هیچ بانک، موسسه، نهاد یا دولتی بیت کوین را کنترل نمیکند. در حقیقت کنترل بیت کوین به دست تمام کاربران آن است.
در روشهای سنتی برای انتقال پول، شما نیاز به اعتماد به واسطهها و موسساتی مثل بانک دارید، اما با بیت کوین میتوانید بدون نیاز به اعتماد به هیچ موسسه و نهادی، به تمام جهان و به صورت مستقیم و همتا به همتا پول (بیت کوین) ارسال کنید.
یکی از ویژگیهای برتر بیت کوین نسبت به نسلهای قدیمی پول مانند طلا، حمل آسان آن بدون توجه به مقدار مبلغ موردنظر است. این نکته را به یاد داشته باشید که بیت کوین هیچگونه شکل و فرم فیزیکی ندارد و فقط به صورت دیجیتالی منتقل میشود.
از بیت کوین میتوان همانند پولهای رایج برای خرید کالا، تبادل و انتقال پول و همچنین مانند طلا برای سرمایهگذاری استفاده کرد.
بیت کوین اواخر سال ۲۰۰۸ متولد شد. احتمالا بحران مالی بزرگ سال ۲۰۰۸ و اتفاقات مربوط به آن دوران را از اخبار به یاد داشته باشید. در همین دوران بود که فرد یا گروه ناشناسی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، مقالهای را به تعداد زیادی از متخصصین علم رمزنگاری ارسال کرد که در آن از پول الکترونیکی جدیدی به نام بیت کوین صحبت کرده بود. ساتوشی ناکاموتو در این مقاله که از به عنوان وایت پِیپِر هم یاد میکنند، بیت کوین و نحوه کار کردن آن را شرح داده بود.
پس از گذشت چند ماه، در ابتدای سال ۲۰۰۹ شبکه بیت کوین کار خود را آغاز کرد. ساتوشی ناکاموتو در سالهای ابتدایی در پروژه حضور داشت و نواقص آن را به همراه توسعهدهندگان دیگری که به پروژه میپیوستند، برطرف میکرد تا اینکه اواخر سال ۲۰۱۰ ناپدید شد.
تاکنون پس از گذشت بیش از ۱۰ سال از ایجاد بیت کوین، هنوز هویت ساتوشی ناکاموتو مشخص نشده است. ساتوشی ناکاموتو میتواند یک فرد، یک گروه برنامهنویس و یا حتی یک سازمان مخفی دولتی باشد. فرضیههایی که درباره هویت ساتوشی ناکاموتو وجود دارد و مدعیانی که خود را خالق بیت کوین معرفی کردهاند، تعدادشان بسیار زیاد است. با این حال هیچ کدام از آنها مدارک کافی برای اثبات ادعایشان را ندارند.
در پاسخ به این سوال باید گفت که هیچ چیز؛ بیت کوین پشتوانهای ندارد! اما یک سوال، پولهایی که هر روز از آنها استفاده میکنید و ارزهایی مانند دلار و یورو به نظرتان چه پشتوانهای دارند؟ پاسخ این سوال هم همان هیچ چیز است.
بیت کوین مانند پولهای امروزی توسط فلزات گرانبهایی مثل طلا یا کالاهای قابل مبادله، پشتوانهسازی نشده است. ارزش بنیادین بیت کوین و ارزهای بیپشتوانه از اعتماد مردمی ناشی میشود که به ارزشمند بودن آنها اعتقاد دارند. همانطور که شما این موضوع را باور دارید که میتوانید اسکناسهایتان را به مغازه بدهید و اجناس مورد نیازتان را بخرید، مغازهدار نیز به همین ترتیب میداند که با دادن این اسکناسها میتواند کالاهای مورد نیازش را بخرد، این اسکناسها به این ترتیب در جامعه دست به دست میشوند.
اما از سوی دیگر با نگاه به کاربرد بیت کوین در دنیای امروز میتوان دریافت که بیشتر مردم برای سرمایهگذاری بیت کوین میخرند و نه برای استفاده از آن در پرداختهایشان. برای همین هم دیدگاه دیگری به وجود آمده که طبق آن بیت کوین علاوه بر اینکه میتواند نقش یک پول را ایفا کند، میتواند به عنوان یک دارایی هم مورد استفاده قرار بگیرد؛ داراییای که میتواند ارزش خود را در طول زمان حفظ کند. برای نمونه ارزش طلا در برابر کالاهای اساسی مثل خوراک و پوشاک در طول زمان یک نسبت تقریبا ثابت بوده است. بر همین اساس میتوان بیت کوین را هم با توجه به ویژگیهایی که در ادامه به طور کامل معرفی میکنیم، یک دارایی در نظر گرفت.
دولتها و بانکهای مرکزی این قدرت را دارند که به صورت نامحدود پول چاپ کنند و با این کار ارزش پولهای ملی خود را کم کنند. در شبکه بیت کوین با اینکه همه افراد میتوانند در خلق واحدهای پولی جدید مشارکت کنند، اما تعداد کل سکههایی که میتواند ساخته شود محدود به 21 میلیون واحد است. محدود بودن این تعداد یکی از همان قوانینی است که در کدهای شبکه نوشته شده است.
بیت کوین غیرقابل جعل است. همانطور که اشاره شد تعداد کل واحدها محدود به ۲۱ میلیون واحد است و از طرفی هم کسی نمیتواند تراکنش ساختگی در شبکه ایجاد کند و بیت کوینی خارج از قوانین موجود وارد شبکه کند و یا بیت کوینهای افراد دیگر را با این کار بدزدد.
اساس غیرقابل جعل بودن بیت کوین به خاطر تکنیکهای رمزنگاری است که در آن استفاده شده است. در صورتی که بیت کوین فایل دیجیتالی بود که تنها با کپی کردن آن میتوانستید هر تعدادی که میخواهید واحد جدید بسازید، این سیستم قابل جعل بود؛ اما استفاده از ترفندهایی مانند کلید خصوصی و کلید عمومی، باعث شده تا چیزی به نام بیت کوین تقلبی وجود نداشته باشد.